ΠΑΡΑΚΤΙΟΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΛΕΓΡΑΙΝΩΝ
ΕΠΙΤΡΟΠH ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Η Επιτροπή για τη Διάσωση του Παράκτιου Υγρότοπου Λεγραινών, αρχικά ορίστηκε από την Γενική Συνέλευση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Λεγραινών Σουνίου τον Ιούλιο του 2016. Άρχισε να μελετά σε βάθος και να συλλέγει στοιχεία σχετικά με την παλαιότερη αλλά και την σημερινή κατάσταση του Υγρότοπου.

Απαριθμώντας σύντομα τα προβλήματα, διαπίστωσε τα εξής:

 • Εκχέρσωση- επιχωμάτωση στο ένα πέμπτο της συνολικής, σημερινής έκτασης του υγρότοπου. (εικ.1)

 • Παράνομη, καθημερινή είσοδο μηχανοκίνητων τροχοφόρων οχημάτων, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες δεκαετίες μικρό μονοπάτι 1,5 μέτρου να έχει διαπλατυνθεί έως και 8 μέτρα, πλατύτερο από την υπερκείμενη οδό Αθηνών Σουνίου! (εικ.2)

 • Αυθαίρετη οριοθέτηση και συρρίκνωση της συνολικής έκτασης του υγροτόπου, επιχειρώντας την αλλαγή του χαρακτήρα ενός τμήματός του. (εικ.3)

 • Διάφορα σκουπίδια και ξένα υλικά όπως ογκόλιθοι και σωροί από πέτρες από παλαιότερους μηχανικούς καθαρισμούς της παραλίας, υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την έκταση. (εικ.4)

 • Λιμνάζοντα ύδατα υπάρχουν, καθ`όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε ένα κανάλι εκροής που έχει ανοιχτεί χαμηλότερα από το επίπεδο της θάλασσας. (εικ.5)

 • Ξερά δενδρύλια, που φυτεύτηκαν χωρίς καμία σχετική μελέτη, στολίζουν το μέρος! (εικ.6)

Με μία φράση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στο παρά πέντε, πριν την οριστική του καταστροφή! Μία περιήγηση στον χώρο, μπορεί άμεσα να επιβεβαιώσει τα συμπεράσματα

Οι στόχοι που τέθηκαν, ήταν άμεσα να προωθήσουμε τις διαδικασίες για:

 • Σήμανση του χαρακτήρα της περιοχής (ΝΑΤURA 2000).

 • Αποκλεισμό της εισόδου μηχανοκίνητων τροχοφόρων.

και παράλληλα τις διαδικασίες για:

 • Επίσπευση της οριοθέτησης.

 • Έλεγχο ενεργειών που αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν το περιβάλλον.

 • Εκπόνηση μελέτης για την αποκατάστασή του.

 • Συνεργασία με αντίστοιχους Συλλόγους και Οργανώσεις.

 • Ενημέρωση των φορέων αλλά και των φίλων των Λεγραινών.

Πρώτη ενέργεια της Επιτροπής ήταν να συντάξει ψήφισμα και να το εισηγηθεί στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, στις 25-9-2016. Το ψήφισμα κατόπιν, στάλθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Για την επιστημονική τεκμηρίωση του χαρακτήρα και των αλλοιώσεων που έχει υποστεί η περιοχή, η Επιτροπή πρότεινε την ανάθεση της εργασίας σύνταξης Τεχνικής Έκθεσης, βασισμένης σε φωτοερμηνείες αεροφωτογραφιών, σε κατάλληλη Εταιρεία. Το έργο ανατέθηκε στην Εταιρεία «Γεώσφαιρα», η οποία και εκπόνησε την σχετική μελέτη.

Έγινε καταγγελία στο Δασαρχείο Λαυρίου για την τρίτη, παράνομη είσοδο κινηματογραφικού συνεργείου στον υγρότοπο, στις 27/4/2017.

Σημαντική επίσης υπήρξε η παρουσία στην συνάντηση ενημέρωσης και εργασίας στην Βουλή, την 1/8/2017, με μοναδικό θέμα τον Υγρότοπο των Λεγραινών. Εισηγηθήκαμε το θέμα και παρουσιάσαμε τα αιτήματά μας. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης βουλευτές Αττικής, εκπρόσωποι του Τμήματος Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, ο Σύλλογος Ενότητα Σαρωνικού, η Ορνιθολογική Εταιρεία, το ΕΛΚΕΘΕ κ.α. Δρομολογείται νέα συνάντηση όπου θα συζητηθούν συνολικά τα προβλήματα των μικρών, γειτονικών υγρότοπων των Αλυκών Αναβύσσου και των Λεγραινών.

Πρώτη μικρή αλλά σημαντική επιτυχία σημειώθηκε με την απαγόρευση θήρας (σελ.5, παρ.6) στους Υγρότοπους Α΄Προτεραιότητας των Αλυκών Αναβύσσου και των Λεγραινών από το Δασαρχείο Λαυρίου, έπειτα από ενέργειες του Προέδρου του Συλλόγου «Ενότητα Σαρωνικού» κ. Δ. Κλούρα, τον οποίο και ευχαριστούμε για την καλή συνεργασία.

Στο Δασαρχείο Λαυρίου κατατέθηκαν επίσης τρεις αιτήσεις με πλήρη φάκελο και αιτήματα. Μετά από παρέλευση πλέον των τεσσάρων μηνών υπήρξε επί τέλους και η απάντηση του Δασαρχείου, η οποία μας πληροφορεί ότι... δεν προτίθεται να κάνει τίποτε, εφόσον ο υγρότοπος δεν έχει μέχρι σήμερα οριοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα και δεν υπάρχει εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης.

Στις 17/10/2017, καταθέσαμε πλήρη φάκελο στην Ειδική Επιτροπή αρ.152, η οποία θα εξετάσει την ένσταση της ΔΑΝΕΤΑΛ κατά των ακυρωτικών αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την δημοπράτηση των καντινών.

Στις 19/10/2017, καταθέσαμε πλήρη φάκελο των μέχρι τώρα ενεργειών μας στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος αρχικά προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες, προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Στις 2/11/2017, καταθέσαμε αίτημα για επανέλεγχο της περιοχής στο Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εξωραϊστικού Συλλόγου (το οποίο ενέχεται ευθέως στην στοχευμένη, εκτεταμένη εκχέρσωση του ενός πέμπτου του Υγροτόπου, την οποία υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται ακόμη, ονομάζοντάς την...«καθαριότητα»!), με κάθε τρόπο προσπάθησε να χειραγωγήσει και να ακυρώσει κάθε ενέργεια της Επιτροπής. Με μία αιφνίδια κίνηση τακτικισμού, εγγράφοντας την τελευταία στιγμή νέα μέλη και ενεργοποιώντας παλαιότερα, με μόνο γνώμονα την αντίθεσή τους στη NATURA και την πίστη τους στο παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης (πάρκιγκ, καντίνες, ξαπλώστρες, μπιτσόμπαρα) κατάφερε τελικά να διαγράψει την Επιτροπή σε έκτακτη, κατ`επίφασιν Γενική Συνέλευση, που διεξήγαγε στις 4 Φεβρουαρίου του 2018. Έκτοτε η Επιτροπή συνεχίζει τη δράση της, εκπροσωπώντας μεγάλη ομάδα πρωτοβουλίας μόνιμων και εποχιακών κατοίκων των Λεγραινών.

Συντάχτηκε αρχικά μικρό κείμενο για την συλλογή υπογραφών ενάντια στην εγκατάσταση καντίνας και ομπρελοκαθισμάτων στον Υγρότοπο, προκειμένου να επιδοθεί στο Δήμο Λαυρεωτικής, στον Φορέα Διαχείρισης και στην Περιφέρεια. Το υπέγραψαν 470 μόνιμοι και εποχιακοί κάτοικοι των Λεγραινών καθώς και όλοι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, πράγμα που φανερώνει το μέγεθος της αντίθεσης σε μία τέτοιας μορφής «ανάπτυξη»!

Στις 29/3/2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Επιτροπής με τον Φορέα Διαχείρισης Έγινε ενημέρωση για το ιστορικό και τα προβλήματα του Παράκτιου Υγρότοπου των Λεγραινών, επιδόθηκε το έγγραφο με τις 470 υπογραφές και τέθηκαν οι βάσεις για την περαιτέρω επικοινωνία και συνεργασία μας με τον Φορέα.

Στις 3/4/2018 έγινε η επίδοση του κειμένου και των υπογραφών στον Δήμο Λαυρεωτικής.

Στις 16/4/2018 κατατέθηκε σχετική επιστολή στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στα καθ`ύλην αρμόδια Υπουργεία καθώς και σε Βουλευτές Αττικής.

Στις 4/5/2018 επιδόθηκε Εξώδικη Διαμαρτυρία-Πρόσκληση και Δήλωση στον Δήμο Λαυρεωτικής, η οποία αναφέρεται στο παράνομο της πιθανής προσπάθειας εγκατάστασης καντίνας και ομπρελοκαθισμάτων στην παραλία Λεγραινών.

Στις 13/6/2018 μας κοινοποιήθηκε Εξώδικη Απάντηση- Διαμαρτυρία από τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής.

Στις 18/6/2018 η Επιτροπή Διάσωσης κοινοποίησε με τη σειρά της Εξώδικη Απάντηση – Διαμαρτυρία προς τον Δήμο.

Στις 22/10/2018 εστάλη επιστολή διαμαρτυρίας στους αρμόδιους φορείς για την μη εφαρμογή απο τον Δήμο Λαυρεωτικής της απο 13/8/2018 Υπουργικής Απόφασης. Κατόπιν τούτου το ΣΥΓΑΠΕΖ, με σχετική επιστολή του ζητά από τον Δήμο ενημέρωση για τις μέχρι τώρα ενέργειές του.

Στις 5/2/2019 η Επιτροπή απέστειλε Διαμαρτυρία-Αίτηση προς το ΣΥΓΑΠΕΖ με την οποία ανασκευάζει την «απάντηση» του Δημάρχου για την μη υλοποίηση εκ μέρους του, της Υπουργικής Απόφασης.

Στις 17/4/2019 γίνεται καταγγελία από την Επιτροπή, για προσπάθεια αποστράγγισης του εποχιακά πλημμυριζόμενου τμήματος του Υγρότοπου, από τον Δήμο Λαυρεωτικής, με βοθρατζίδικό! (εικ.7,8)

Στις 11/12/2019 καταθέσαμε στον Συνήγορο του Πολίτη συμπληρωματική αναφορά, σχετική με την μη εφαρμογή εκ μέρους του Δήμου Λαυρεωτικής της Υπουργικής Απόφασης.

Στις 11/8/2020 έγινε καταγγελία στους αρμόδιους φορείς για την νέα εκτεταμένη εκχέρσωση του βόρειου τμήματος του Υγρότοπου.

Τον Σεπτέμβρη του 2020 με έξοδα των φίλων της Επιτροπής και την συμπαράσταση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, εκδόθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο για τον Υγρότοπο των Λεγραινών που θα διατίθεται δωρεάν σε φίλους και επισκέπτες του Υγρότοπου.

Τέλος η Επιτροπή οργάνωσε την παρουσία του θέματος στο διαδίκτυο, δημιουργώντας αυτή την ιστοσελίδα. Ελπίζουμε να αποτελέσει σημαντικό πόλο ενημέρωσης και επικοινωνίας Η ιστοσελίδα θα ενημερώνεται για κάθε νέα δράση και εξέλιξη των ενεργειών της Επιτροπής.

Εικ.1
Εικ.2
Εικ.3
Εικ.4
Εικ.5
Εικ.6
Εικ.7
Εικ.8