ΠΑΡΑΚΤΙΟΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΛΕΓΡΑΙΝΩΝ
ΕΠΙΤΡΟΠH ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Η τριμελής Επιτροπή για τη διάσωση του Παράκτιου Υγρότοπου Λεγραινών, ορίστηκε από την Γενική Συνέλευση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Λεγραινών Σουνίου, στις 24 Ιουλίου του 2016.

Σκοπός της είναι η έρευνα, η μελέτη, η ενημέρωση και οι ενέργειες ώστε να προστατευτεί ο Παράκτιος Υγρότοπος των Λεγραινών, ο οποίος βρίσκεται εντός του δικτύου NATURA 2000 και έχει χαρακτηριστεί ως Υγρότοπος Α΄ προτεραιότητος προστασίας.

Αρχικά αποτελείτο από τους κυρίους:
Μιχάλη Μητσό
Αντώνη Δημόπουλο
Νίκο Φρονιμόπουλο

Στη συνέχεια , ο αποθανών κ. Μιχάλης Μητσός, αντικαταστάθηκε από τον κ. Κυριάκο Κυριακίδη, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, στις 3 Σεπτέμβρη του 2017.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εξωραϊστικού Συλλόγου (το οποίο παραμένει με την ίδια σύνθεση από τότε) ενέχεται ευθέως στην στοχευμένη, εκτεταμένη εκχέρσωση του ενός πέμπτου του Υγροτόπου, την οποία υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται ακόμη, ονομάζοντάς την...«καθαριότητα»! Από τον ορισμό της Επιτροπής, με κάθε τρόπο προσπάθησε να χειραγωγήσει και να ακυρώσει κάθε της ενέργεια.

Με μία αιφνίδια κίνηση τακτικισμού, εγγράφοντας την τελευταία στιγμή νέα μέλη και ενεργοποιώντας παλαιότερα, που είχαν πάνω από εικοσαετία να εμφανιστούν στον Σύλλογο, με μόνο γνώμονα την αντίθεσή τους στη NATURA και την πίστη τους στο παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης (πάρκιγκ, καντίνες, ξαπλώστρες, μπιτσόμπαρα) κατάφερε τελικά να διαγράψει την Επιτροπή σε έκτακτη, κατ`επίφασιν Γενική Συνέλευση, που διεξήγαγε στις 4 Φεβρουαρίου του 2018.

Έκτοτε η Επιτροπή συνεχίζει τη δράση της σαν ομάδα πρωτοβουλίας, εκπροσωπώντας μια ευρύτερη, ανοικτή ομάδα μόνιμων και εποχιακών κατοίκων των Λεγραινών.